Поглед в бъдещето

Проект на Сдружение за градски изследвания със средствата на изкуствата “Екстендо”
„Поглед в бъдещето”, се реализира със сътрудничеството на: Германо-български център за срещи на провинция Саксония-Анхалт, Гьоте институт, България и Bosch-Foundation.
Идеята на проекта бе да се работи на обществените пространства в междублоковите райони на кварталите в град София и Пловдив, които са “Ничия земя” и запустяват.
Предполагаме, че занемарената “Ничия земя” е лишена от живот и човешко творчество, защото към нея няма чувство за принадлежност. За да се събуди такова е необходимо първо да започне да ни харесва, да намерим подходящата му функция, да стане Нашето място чрез взаимодействието ни с него.
Когато се огледаме, дадем предложение и идея, ще спомогнем за приятния изглед на нашите жилищтни пространства, което ще ни направи автори на собствената ни реалност.
За партньори в реализирането на проекта беше поканена “Трупа за уличен театър”
На всяко място екипът ни провеждаше акционно поведение, изискващо конкретната симулация. „Печащи се” на слънце пред симулиран басейн, играене на топка с децата на симулираната детска площадка, засаждане на „дървета” (симулационни обекти) и др. „Трупа за уличен театър”, работи за обиграване на симулираните места. Те разполагаха с еднородни костюми и грим и спомогнаха за създаването на по-голяма достоверност на мястото и провокиране на интерес към симулацията от страна на жителите на квартала.
В тези да ги наречем вид представления на средата използвахме изкуството като социален медиатор и изследвахме нуждите и идеите на жителите на тези квартали за облагородяването на междублоковите пространства. Смисълът на тези симулации е, че конкретиката за местата е извадена от проведената анкета, в която хората са проектирали образите и необходимостите си за тези места. Това е желание за някакво сътрудничество, което е желание за взаимодействие.















foto-Виктор Иванов

Няма коментари:

Публикуване на коментар