За нас

“Трупа за уличен театър”

Трупата съществува от 2005 г. като проект за работа с младежи, които живеят на улицата.

Възниква като следствие от опита и желанието на основателите и да изследват изкуството като средство за промяна в социално изолирани групи.
Как изкуствата са свързани с развитието на личността на човека и как чрез изкуството и неговите приьоми: експресивност, действие, форма, естетика се постига някакво по-добро разбиране за процесите.

Методът на работа на «Трупа за уличен театър» е създаване на представления в различен контекст през образът на Клоуни. Клоуните за Трупа за уличен театър се явяват социални агенти, «различен елемент на улицата», незапълнен сюжет на пиеса. Защото представленията на Трупата са не само забавление каквото носи клоунът от цирка например, а лично изследване на човекът, който носи най-малката маска- клоун през интеракцията му с Другият- другите.

Основатели

Александър Ефтимов - музикант, мим, видиоартист, основател на група “Popara”, съавтор на сценария и музиката на документалния филм “Намерените деца” (2007 г.), разказващ за групова психо-социална работа чрез изкуства в три социални дома, проект “Да чуем детските мечти”



Иван Николов - визуален артист на свободна практика; от 2000 г. участва в проекти, които използват креативни средства в работа с деца в риск; има над 200 часа обучение в психо-социална подкрепа с креативни средства в рамките на програма “Изкуство за социална промяна”; режисьор и оператор на документалния филм “Намерените деца” (2007 г.), разказващ за групова психо-социална работа чрез изкуства в три социални дома, проект “Да чуем детските мечти”.


Лилия Първанова- артист на свободна практика, Бакалавър «Актьорско майсторство” и “Танцов театър” към Театрален департамент на НБУ. С опит в програма “Изкуство за социална промяна” на Център за култура и дебат “Червената къща”. Женена с едно дете. Понастоящем живее в град Хага, Нидерландия



Цветелина Господинова - артист и консултант “Изкуство и социална работа”, на свободна практика. Магистърска степен по “Артистични психо-социални практики”, НБУ. Над осем години опит в различни програми и инициативи на програма “Изкуство за социална промяна” на Център за култура и дебат “Червената къща”, свързана с обучение и работа на артисти с деца и младежи в риск (2000-2008 г.). От 2007 г. се обучава по психодрама и групова терапия.


• Проектът «Трупа за уличен театър» е част от програма «Изкуство за социална промяна » на Център за култура и дебат “Червената Къща”, http://www.redhouse-sofia.org ,


• За реализирането на проекта беше осигурено място за срещи с младежите и регулярна супервизия от Цветелина Йосифова и д-р Давид Иерохам. Проектът беше финансиран от програма “Младеж” на «Държавната агенция за младежта и спорта»


• Проект «Аз съм тук заради теб» беше финансиран с подкрепата на Фондация «Работилница за Граждански инициативи» http://www.wcif-bg.org/

Няма коментари:

Публикуване на коментар