“Аз съм тук заради теб”

Този проект се реализира с финансовата подкрепа на
Фондация “Работилница за граждански инициативи”
“Аз съм тук заради теб”
Октомври 2008- Април 2009
Проектът работи с хора настанени в дом за възрастни с деменция “Свети Пантелеймон” в квартал Княжево. Основните дейности са посещения на екипа в дома, два пъти месечно, които представляват тип клоунски визитации и/ или работа със сформирана група от желаещи, в които работим с действени артистични методи . Използваме елементи като сцена, играене на роли, действие. Нашите посещения стимулират динамиката на групата не само работната, но и всички работещи и живеещи в дома. Посредством тези срещи преживяванията на хората, техните спомени и историите придобиват може би някаква логичност и значение като се свързват в темите на групата.

Идея и хипотеза
Институцията дом за възрастни съществува, заради нуждата от грижа за възрастните хора. Тя съществува като място, в което хората отиват, когато няма кой да се грижи за тях и много рядко е личен избор, който предпоставя и желанието на хората да направят нови отношения с другите домуващи. Това се преживява като чувство на изолираност.
Можем да кажем, че нашите посещения в дома са идентични на нова среща и създаване на нови отношения.
Групата на възрастните хора се нуждае от пространство, в което да разположи и преосмисли забравената си история или да създаде такава. Това пространство го няма в институцията и тя не го предполага. Това пространство изобщо не съществува и трябва да бъде създадено. Това, което е важно за тези хора, е някаква смислена връзка със света. Това може да се случи с посещения и дейност, която не произлиза от дома, а е външна. Нашите посещения и срещи допринасят за сътворяването на допълнителна действителност, която отразява тях самите с техните истории, преживявания и отношения по между им.

• Представления клоунски визитации наричаме срещите с неподвижните и болните от стационара. Специфична техника на нашата работа е общуване през ролята на клоуни. Клоуните остават достатъчно време с възрастните хора, за да установят контакт. Клоунът може да приема различни роли в този контакт, той отразява настроението и желанието за контакт с човека, с който общува. След такива визитации духът в болничното заведение е променен.
• Със сформирана група от желаещи правим срещи, в които пием чай и беседваме. Използваме различни малки обекти и музикални инструменти, посредством които се разказват истории, спомени, споделят се чувства и преживявания. В тези импровизирани срещи възрастните хора обикновено разказват нещо за себе си и своите близки, влизат в диалог с нас и по между си, или играят истории с герои, които измислят или излизат от разказите им. В тези срещи за участниците в групата става възможно да преживяват себе си свързани със заобикалящия ги свят. Оптимизират се и отношенията по между им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар